Open

Nieuws

11/04/2022

EV's Goedkoper in Onderhoud

EV's Goedkoper in Onderhoud
Uit onderzoek van het Aftersales Monitor, dat is uitgevoerd in samenwerking met Multiscope, concluderen de BOVAG en RAI Vereniging dat de elektrische auto doorgaans vaker bij de garage staat dan een verbrandingsmotor, echter zijn de rekeningen een stuk minder hoog. De verbrandingsmotor verliest het dus van een elektrische auto als het gaat om de gemiddelde onderhoudskosten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat je gemiddeld 548 euro kwijt bent voor onderhoudskosten van een verbrandingsmotor. Daar tegenover staat een gemiddelde van 340 euro van een elektrische auto. Een flink verschil dus!

Volgens de BOVAG staat een elektrische auto net iets vaker bij de garage omdat en EV’s veelal zakelijk gereden worden. Dit resulteert in meer kilometers per jaar en dus meer werkplaatsbezoeken voor onderhoud of bandenwissels. Al eerder geschreven zijn de kosten voor het onderhoud goedkoper dus ben je onder aan de streep goedkoper uit.

 

Vermijd snelladers

Het is verstandig om zoveel mogelijk snelladers te vermijden. Snelladers hebben namelijk een negatieve impact op de levensduur van de cellen in de batterij. Geduld is en schone zaak, ook bij het laden van je elektrische auto. Sluit dus zoveel mogelijk je elektrische auto aan op bijvoorbeeld een laadpaal bij je thuis of een openbare laadpaal.

 

Binnen laden, zeker in de winter

De buitentemperatuur heeft grote invloed op de capaciteit van de accu. Een elektrische auto die buiten geparkeerd staat tijdens vrieskou kan wel 20 tot 30 procent van zijn capaciteit verliezen. Plan een laadsessie in de kou een uur van tevoren voordat je op pad gaat.

 

Laad niet te vol

Ook is het verstandig je elektrische auto bij dagelijks gebruik niet hoger dan 80 procent te laden, en niet onder de 20 procent van je capaciteit te komen. Dit is de meest optimale manier van gebruik om de conditie van de batterij zo lang mogelijk op peil te houden.

 

Gebruik de auto regelmatig

Het is raadzaam regelmatig je elektrische auto te gebruiken. Vanaf een maand stilstand kan er al schade oplopen, daarom is het verstandig je auto minimaal 2 tot 3 keer per maand te gebruiken om de batterij niet te beschadigen en daarmee geen actieradius te verliezen.

Terug naar overzicht